Kiitos ja näkemiin

1.2. ilmoitin olevani käytettävissä kokoomuksen ehdokkaaksi Helsingin pormestariksi. Tänään ilmoitan, että en ole enää käytettävissä tehtävään.

Tämän sanon raskain sydämin, sillä sisälläni sykkii edelleen helsinkiläinen maailmanparantajan sydän. Oli kyse sitten yrityselämästä tai politiikasta, lähden uteliaasti ja avoimesti liikkeelle suunnaten asioita kohti parempaa. Uskon siihen, että kaupungit ja yritykset ratkaisevat nykymaailman viheliäiset ongelmat ja luovat myös konkreettisimmin mahdollisuudet hyvään elämään. Kaupunkien rooli kasvaa, ne kilpailevat keskenään ja houkuttavat niin yrityksiä kuin ihmisiäkin toimeliaisuuteen oli kyse sitten hoivasta, kulttuurista tai uusista teknologisista innovaatioista.

Puolue on merkityksellinen yhteisö, jolla on arvot. Kokoomuksen perusarvo on ajatus ihmisestä, joka on vapaa, toimelias ja tasa-arvoinen. Kokoomuksen perusarvo ei ole ajatus siitä, että missä ihminen – siellä ongelma vaan ennemmin missä ihminen – siellä mahdollisuus. Kokoomuksen perusarvo on luoda hyvinvoiva ja toimelias yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja elää hyvää elämää. Kaikilla. Se ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun. Ihmisarvolla ei politikoida.

Jos en olisi varma siitä, että valtaosa kokoomuslaisista ajattelee samaan suuntaan kokoomuslaisuudesta kuin itse, en voisi olla tässä puolueessa. On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on. Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina.

Koen luopumisen myös tietysti henkilökohtaisena epäonnistumisena. Päätös on ollut erityisen vaikea siksi, että se aiheuttaa päänvaivaa Helsingin kokoomukselle, loistaville ehdokkaille ja näiden vaalityölle. Kiitän kaikkia teitä, jotka olette näiden viikkojen aikana osallistuneet kanssani sen miettimiseen, miten Helsinki olisi vielä parempi paikka elää. Kokoomuksessa on upeita ehdokkaita, joilla on arvot kohdillaan. Toivotan kaikille teille menestystä. Tuotan pettymyksen myös niille helsinkiläisille, jotka ovat kovasti vaalityössä kannustaneet. En ole ylpeä siitä, että luovun, mutta henkilökohtaisesti tilanteesta tuli itselleni eettisesti kestämätön ja savotasta liian raskas. Luovuttamisella ja luopumisella on kuitenkin iso ero. Luovun kuntavaali- ja pormestariehdokkuudesta, mutta en luovuta arvoistani, ajatuksistani tai Helsingistä.

Kuntavaaleissa käytän äänioikeuttani. Elämässäni jatkan työtä ja yrittämistä paremman puolesta.

Olisiko tämän voinut tehdä tyylikkäämmin niin, että olisin osannut harkita asian valmiiksi ennen ilmoittautumista? No ihan varmasti olisi. Elämä on kuitenkin harvoin tyylipuhdas suoritus.

En anna aiheesta haastatteluja enkä kommentoi tämän enempää. Laitan nyt sosiaalisen median kiinni, olen täysin mielipiteetön ihan kaikesta jonkin aikaa. Toivon puolueelle kaikkea hyvää. Helsinki on tänään ollut erityisen kaunis. Oma kotikaupunkini. Hoidattehan sen asioita seuraavat neljä vuotta viisaasti.